Hoeveel online accounts heb je? Herinner je honderd verschillende, sterke wachtwoorden, of gebruik je hetzelfde eenvoudige wachtwoord voor allemaal? Gebruik je steeds weer hetzelfde wachtwoord dan maak je hackers alert. Als ze jouw account kraken, kun je veel geld verliezen. Erger nog, als je datzelfde wachtwoord voor andere accounts zou gebruiken, zouden de hackers jouw e-mail, sociale media en financiële accounts kunnen overnemen. Het gebruik van een uniek, sterk wachtwoord voor elke site is essentieel en de enige manier om dit te doen is om de hulp in te roepen van een wachtwoordbeheerder. We hebben enkele wachtwoordbeheerderapps geëvalueerd en in dit artikel opgesomd. De meeste gratis tools beschikken niet over de meest geavanceerde functies, maar ze krijgen de klus wel geklaard. Of het nu gratis of betaald is, een wachtwoordbeheerder is iets dat iedereen nodig heeft.
De handigste wachtwoord apps
- LastPass
LastPass biedt platformonafhankelijke ondersteuning bij het opslaan van wachtwoordgegevens op zijn Cloud servers. De populaire wachtwoordkluis wordt geleverd met tal van functies, waaronder twee factorauthenticatie, invullen van formulieren, automatische wachtwoordinvoer. LastPass kan ook gegevens importeren van andere webbrowsers die op jouw computer zijn geïnstalleerd of een andere wachtwoordbeheerder voor het geval je overstapt. LastPass-extensies zijn beschikbaar voor verschillende webbrowsers, waaronder Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Apple Safari, Opera, enzovoort. Ook kunnen de gebruikers de LastPass Windows-app downloaden van Microsoft Store om hun account buiten de browsers te beheren.
- KeePass
Vooral KeePass is een bekende Windows-wachtwoordbeheer voor desktops, maar het is ook beschikbaar voor macOS en Linux. Verder zijn er onofficiële poorten beschikbaar omdat het een gratis en open-source software is, die voor het eerst werd ontwikkeld in 2004. KeePass slaat de gebruikersnamen en wachtwoorden op het apparaat van de gebruiker op in een gecodeerd bestand. De wachtwoordbeheerder ondersteunt het importeren en exporteren van referenties in de vorm van XML, CSV, HTML, etc. bestanden. De functieset is enigszins beperkt in vergelijking met andere toonaangevende wachtwoordmanagers. KeePass ondersteunt echter veelgebruikte functies voor wachtwoordbeheer, zoals automatisch aanvullen van formulieren, authenticatie van twee factoren, enzovoort. Het bevat ook een ingebouwde hulpprogramma voor wachtwoordgenerator.
- DashLane
DashLane is een prachtig ontworpen app voor wachtwoordbeheer die gebruikersreferenties beschermt met behulp van AES-256 bit-codering en deze lokaal opslaat. Het ondersteunt functies die gebruikers kunnen helpen bij het invullen van formulieren en biedt automatische aanmeldingen, authenticatie van twee factoren, import / export van inloggegevens, etc. De DashLane-app is ook een dubbele portemonnee om creditcards, betaalpassen en andere betalingsgegevens op te slaan. Het bevat ook een wachtwoordgenerator en een speciale interface om eenvoudig meerdere wachtwoorden te wijzigen. Dashlane is ook een bekende naam zoals LastPass. Het behoort tot de beste apps voor wachtwoordbeheer en is beschikbaar voor Windows-, MacOS-, iOS- en Android-besturingssystemen.
- Roboform
De gratis wachtwoordbeheerder Roboform heeft een nette en schone interface en ziet er geweldig uit. Roboform is beschikbaar voor Windows, iOS, Android en MacOS. Anders dan een van de beste apps voor wachtwoordbeheer, is Roboform ook een van de oudste. Het werd voor het eerst uitgebracht in 1999. De gratis versie van deze wachtwoordkluis stelt gebruikers in staat om onbeperkte wachtwoorden op te slaan, automatisch webformulieren in te vullen, in te loggen met één klik voor website en apps, te controleren of het wachtwoord sterk genoeg is, enz. Er is een betaalde versie beschikbaar die net als andere wachtwoordmanagers enkele extra voordelen biedt zoals Cloud synchronisatie. Roboform laat gebruikers ook hun inloggegevens veilig delen. De wachtwoordmanager heeft een hulpmiddel om op intelligente wijze de sterkte van het wachtwoorden te berekenen.
- Sticky Password
Een andere naam in de lijst met de beste gratis hulpmiddelen voor wachtwoordbeheer is Sticky Password. De wachtwoordbeheerder is beschikbaar voor Windows, MacOS, iOS en Android. Het biedt ondersteuning voor alle populaire webbrowsers. De lijst met Sticky Password-functies omvat automatisch invullen, invullen van formulieren, wachtwoordbeheer, twee factorauthenticatie en ondersteuning voor biometrie, zoals vingerafdrukken. Net als veel andere gratis wachtwoordbeheerders, komt Sticky Password ook in een betaalde versie die een extra set functies toevoegt, waaronder cloudback-up, synchronisatie via verschillende apparaten, prioriteitsondersteuning, enz. Sticky Password kan naast de inloggegevens ook de betalingsgegevens van de gebruiker opslaan. Een eigenschap die de makers van Sticky Password met enthousiasme promoten, is dat de app voor wachtwoordbeheer lokaal gegevens kan synchroniseren via Wifi, voor het geval een gebruiker het niet via de Cloud wil doen. Wachtwoord-apps zijn nodig
Zoals met al het andere op internet, is er geen manier om absolute veiligheid te garanderen. Maar het gebruik van een wachtwoordbeheerder is een goed begin. Hoeveel van jouw wachtwoorden zijn hetzelfde? Hoeveel zijn gemakkelijk te raden omdat ze je naam, de naam van de website of dienst waartoe ze gewend zijn, of een algemeen woordenboekwoord bevatten? Deze factoren maken wachtwoorden gemakkelijker te hacken, maar door een wachtwoord-app te gebruiken, kies je eerder voor wachtwoorden die sterk, uniek en moeilijker te kraken zijn.